Lövenläsk

Lövenläsk

Lövenläsk från Bryggverket. Det var för sådana här ögonblick som Sockerbiten startades för snart tio år sedan. När man får stöta på en unik pärla som får ögonen att spännas upp i vällust, smaklökarna att stå i givakt och hjärnan att spinna för fullt. När man golvas av hur fulländat något kan bli. Doften, smaken, efterspelet. Allt detta från en liten producent som brinner för vad de gör och levererar fantastiska upplevelser.

De senaste nyheterna till den breda massan i all ära, men det är här sockerhjärtat innerst inne bultar. År 2022 fyller Sockerbiten 10 år och det är tack vare sådana här guldklimpar som Sockerbiten förhoppningsvis orkar att hålla på i tio år till.

Lövenläsk är hockeylaget Björklövens officiella läsk och den har tagits fram av bartendern Emil Åräng i samarbete med Bryggverket och läskgurun Marc UA, som även gjort etiketten. Den säljs i Umeå och på nätet.

Läsken är lite lätt grumlig och doftar fantastiskt av fläder, citron och lime. Kolsyrenivån är sådär härligt svag på ett amerikanskt vis. Sötman påminner också om amerikansk läsk med ett underbart djup och perfekt avvägd sliskighet. Dessutom hänger den med i hela klunken och försvinner inte för tidigt som den ofta gör hos svensk läsk.

Det är tryck i smaken, mycket tack vare sötman. Fruktiga toner av godis samsas med en fräsch ton av syra från citrus. Det påminner emellanåt om någon sorts variant på Mtn Dew, men godare.

Innehållsförteckningen berättar om mycket skoj, men det är de torkade björklöven som sticker ut. Och visst får man ibland för sig att det smakar lite björksav eller åtminstone något naturligt, nyttigt och friskt tillsammans med det underbart sliskiga.

Alldeles för snabbt är burken tom och det är nära på att en tår rinner ned för kinden eftersom det var den enda burken för denna gång. Ändå avslutas allt med ett leende över att ha fått smaka på något så gott.

Vad kostar Lövenläsk och var köper jag den?

Pris ca 29 kr.
Inköpsställe: Gåva, tack Marc UA. Köp hos Björklövenshopen.
Rekommendation: Vad ska man säga, mer än att KÖP och NJUT nu!

Betyg 5 av 5 sockerbitar.

Följ Sockerbiten på Instagram Dela recensionen på Facebook

About Andreas Engvall

Andreas Engvall är grundare, skribent och recensent på Sockerbiten och har skrivit över 1000 recensioner av godis, glass och läsk. Andreas älskar root beer och cola och jordnötssmör. Några favoriter är Jarritos Mexican Cola och Ben & Jerry's One Love.