Hornstulls Semmelsoda

Hornstulls Semmelsoda

Sveriges första läsksemla – Hornstulls Semmelsoda

Den är vacker att beskåda, Hornstulls Semmelsoda som nu kämpar om platsen i rampljuset tillsammans med bl.a. Roy Fares Nachosemla. Semmelwrap känns så 2015 vid det här laget. Hornstulls Semmelsoda är ett samarbete mellan den underbara butiken Soda Nation, Hornstulls handelsplats och Porla Brunn. Marc Strömberg har gjort den snygga etiketten, d v s mannen, myten, legenden bakom Hjortrongranat. Ni har väl inte missat när Marc gästar Gottepodden?

Hur smakar då denna skojiga skapelse? Vi klunkar så får vi se! Den lätt grumliga läsken har en rik doftpalett. Stick ned näsan bland de lätta bubblorna och känn aromer av vanilj, spraygrädde på flaska, och kryddigt bröd.

Sötman är rund och fin, väl tilltagen med inslag av vaniljsocker. I bakgrunden göms en aning fruktig syra. Det hela klipps av ganska snart av en lite udda bismak, kan det vara mandeln? Dock smakar det inte alls mandelmassa som hos Cherryläsk, vilket det väl heller inte gör i en semla. Här får väl erkännas att Sockerbiten inte är någon större fantast av bakverket semla. Så att göra det till läsk istället borde ju vara ett genidrag.

Kardemumman från aromen rullar runt i hela munnen och ger smak och efteråt värmer Hornstulls Semmelsoda lite i halsen. Även en brödig ton finns i smaken.  Tillsammans bildar smakerna känslan av en hetvägg, där en rejält gräddig semla badar runt i varm mjölk och generöst med florsocker har pudrats över.

I första anslaget är Hornstulls Semmelsoda fruktig mot tungan, sedan breder mandeln och semmelsmaken ut sig. Om man blundar sitter nog smaken som en smäck, men det får jag lämna över till semmelfantaster att avgöra.

Hornstulls Semmelsoda är en oerhört speciell cream soda och det går inte att ta ifrån den känslan av ett gräddigt bakverk som fyller upp hela munnen.

Vad kostar Hornstulls Semmelsoda och var köper jag den?

Pris 30 kr.
Inköpsställe: Soda Nation, Hornstull. Säljs fr o m 1 februari. Börja köa nu.
Rekommendation: Låt inte vänta ända till fettisdagen.

Betyg 4 av 5 sockerbitar.

Följ Sockerbiten på Instagram Dela recensionen på Facebook
 • Helena

  Det där låter ju hur spännande som helst! Synd att man bor i Piteå.

  • Typiskt! Får hoppas på e-handel nångång :)

 • Cw

  Nu börjar listan över up-coming recensioner bli allt längre :) Dags att börja beta av ;) Utöver Marabou Coco (200gr) och Polly Zoo så lanserades nyheten om Marabou Kex nyligen. Utöver dessa tre så såg jag att ÖoB nu säljer fyra olika Cadbury’s chokladbars (Wispa, Double Decker, Flake och Crunchie). Den sistnämnda är redan testad är på bloggen, men varför inte passa på och införskaffa de övriga? :) Så vi andra vet om de är värda ett köp :) På Stora Coop och ICA Kvantum var jag också och rekade och såg en del intressant på deras “import”-hyllor med konfektyr och läsk. Bland annat några Fanta-sorter du saknar. :)

  • Hehe, är på gång med nyheterna. Bl.a. en du inte nämnt ;)

   Marabous har jag dock inte fått tag i än (vecka 7).

   Har ev provat lite av de andra grejerna men det händer faktiskt att inte allt blir en recension om de är för intetsägande haha. Tiden räcker ju inte till alltid tyvärr :/

   • Tomas Walther

    Skriv helst om saker som går att köpa i vanliga affärer. Att läsa om godis och dryck från andra länder kan ju vara kul men inte i stort sett hela tiden.
    Är något intetsägande kan du gärna nämna det lite snabbt så vi slipper köpa det.
    För övrigt var Cadbury’s Flake inget vidare. Hård spröd choklad som smakade gammal mjölkchoklad om jag ska vara snäll.
    Tack ändå för en bra och rolig blogg.

    • Tack för att du läser :)

     Sockerbiten började egentligen med just produkter som är lite udda och svåra att få tag i, men jag försöker nu blanda det med de senaste och populäraste grejerna som finns lite överallt. Har lite sånt på g, håll ut!