Kingdom Chocolate Rhubarb & Vanilla

Kingdom Chocolate Rhubarb & Vanilla

Kingdom Chocolate Rhubarb & Vanilla är tung och omsluts av ett prassligt papper som glänser och är matt på samma gång. Det höga priset och lovord om riklig fyllning gör att förväntningarna är skyhöga. Doften av söt choklad och en knappt förnimbar fruktighet sänker förväntningarna något. Kingdom Chocolate Rhubarb & Vanilla består av fet och söt mjölkchoklad med en god ton av kakao och en förvånansvärt svagt smakande fyllning. Rabarberganachen saknar syrligheten från rabarber och smakar istället bara allmänt fruktigt. Dock så får man leta ganska länge med smaklökarna innan det framgår. Konsistensen är hård men krämig och ganska torr. Tyvärr står priset inte i paritet med kvaliteten hos Kingdom Chocolate Rhubarb & Vanilla. Frågan är om Sockerbiten vågar slänga ut slantar på den jordnötssmörsfyllda versionen. Chokladen är iallafall god och bjuder på en fin sötma och lägger sig som ett lapptäcke över tungan.

Pris ca 40 kr.
Inköpsställe; MatHem.se
Rekommendation: Spendera pengarna på något annat.

Betyg 3 av 5 sockerbitar.

Lejonet & Björnen Sea Salted Caramel

Lejonet & Björnen Sea Salted Caramel

Lejonet & Björnen Sea Salted Caramel står oroväckande lätt på vågen, men alla tillskott i premiumskiktet inom kategorin salt karamell är högst intressant. När plastfilmen avlägsnats syns en anonym yta av ljus glass som är lätt att skopa upp, fluffig och seg. Kolasåsen är skönt seg vilket märks redan när skeden penetrerar och lassar upp en stor hög glass på tallriken. Dock finns hårda kulor av något knäckliknande nedblandat i Lejonet & Björnen Sea Salted Caramel, kulor som lätt kan knäcka en tand eller två. Vad bitarna ska smaka är oklart, men det liknar mest frusen fudge och plast. Glassbasen är enormt gräddig och fet och tillhör skaran glassar som aldrig riktigt vill smälta. Smaken är det dock inget fel på, vaniljtoner blandas med kola. Behållningen står kolasåsen för, med sin lätt saltade sötma och lena konsistens. Dessutom är det ganska rikligt med sås i Lejonet & Björnen Sea Salted Caramel, vilket ger stora pluspoäng, även om sältan är i fegaste laget. Trots den ofräscha känslan från glassbasen är Lejonet & Björnen Sea Salted Caramel en godkänd salt karamell även om den inte når upp till Häagen-Dazs Salted Caramel och Mormor Magdas Salta Karamell. Likheterna med den förstnämnda är dock påtagande. Att tilläggas bör är att Lejonet & Björnens nya designspråk är ett lyft för det göteborgska glassmärket.

Pris ca 51 kr.
Inköpsställe; Coop Huddinge Centrum.
Rekommendation: Välj en annan leverantör om det är salt karamell du söker (dock inte SIA).

Betyg 3,75 av 5 sockerbitar.

Swiss Rolls Flavored with Reese’s Peanut Butter

SwissRolls

Swiss Rolls rullar som namn fint av tungan, men frågan är om smaken hos Swiss Rolls Flavored with Reese’s Peanut Butter gör detsamma. Namnet klingar även bekant, kanske är det i någon amerikansk tv-serie eller film de diggar Swiss Rolls? Hur som haver var de dyra så förhoppningar finns att de ska vara värda mödan och slantarna. Små taniga och chokladdoppade bakverk möter först ögat för att sedan ge luktsinnet tvivel. Swiss Rolls Flavored with Reese’s Peanut Butter doftar bara choklad och knappt något av jordnötssmör, illavarslande minst sagt. Tyvärr gäller samma sak för smaken som bara är minimalt salt och har ett uns av jordnötssmörets karaktär. Istället består Swiss Rolls Flavored with Reese’s Peanut Butter till största delen av torr chokladsockerkaka och undermåligt chokladöverdrag. Ibland har man tur och stöter på fält av kletig fyllning som har flutit ihop fint med kakan. Tyvärr smakar det då mer arraksboll än jordnötssmör. Har du ännu mer tur får du ta del av lite sälta i eftersmaken. I stora drag är Swiss Rolls Flavored with Reese’s Peanut Butter knappt godkända, då mer fyllning och smak hade gjort dessa kakor rättvisa.

Pris ca 75 kr.
Inköpsställe; usagodis.se eller americansoda.co.uk
Rekommendation: Spendera pengarna på annat jordnötssmörsgodis.

Betyg 3 av 5 sockerbitar.

Hansen’s Creamy Root Beer

Hansen's Creamy Root Beer

Äntligen står den på bordet, Hansen’s Creamy Root Beer. Redo att poppas. Som Sockerbiten har längtat. Den där beskrivningen om en “creamy” root beer har fått munnen att vattnas både en och två gånger. När Hansen’s stod på importhyllan i Sverige var tyvärr inte deras root beer en av smakerna som fanns att tillgå. Hansen’s Creamy Root Beer skummar friskt vid upphällning och den mörka läsken avger en klassisk Jenka-arom med sting. Nästan som en pepprig variant av smörjmedlet CRC 5-56 i näsborrarna. Sötman är riktigt god men bjuder tyvärr på en metallisk bismak. Dessutom är den klassiska root beer-smaken ganska svag och präglas istället av känslan att tugga på en rå rot av något slag. Kanske beror det på den stora mängden smak av lakrits. Inte heller är det som att tugga sockerstint Jenka, utan mer åt det sockerfria hållet. När besvikelsen lagt sig pustar vi ut och benämner Hansen’s Creamy Root Beer som en godkänd root beer men inte mer. En bismak av gummi blandas med en vass känsla, inte alls sådär rund och “creamy” som man hade förväntat sig. En root beer kräver stora mängder sötma och en distinkt smak. Stort plus dock för den fina burken.

Pris ca 15 kr.
Inköpsställe; americansoda.co.uk
Rekommendation: Välj en annan root Beer eller annan läsk från Hansen’s sortiment.

Betyg 3 av 5 sockerbitar. 

Sodalicious Cola

Sodalicious Cola

Nuförtiden hinner man knappt med alla roliga nyheter som trillar in på MatHem.se, där några är läskeblask från läsktillverkaren Sodalicious från Malmö. Först ut är Sodalicious Cola som vid en första anblick har en fin glasflaska, men vid en närmre titt ser inte typografin lika kul ut. Nåväl, ekologisk cola bryggd i Sverige måste provas! Sodalicious Cola är blekare än konventionella color men doftar fantastiskt av isglass och kryddig kolanöt, nästan så att det kittlar i flimmerhåren. Väl värd djupa andetag. Tyvärr håller inte smaken samma kvalitet som aromen. Sötman i Sodalicious Cola är alldeles för svag och även kryddningen och kolasmaken ligger och balanserar alltför lågt under godkänd nivå. Det är som om essens saknas och för mycket vatten har blaskat ut läsken, med biverkningen att smaken blir som att slicka på ett kuvert. Även om det går att hitta en svag ton av kola och ekologisk kryddighet i Sodalicious Cola går det inte att undvika fakta, de där extra 30 % socker hade behövts här!

Pris ca 20 kr.
Inköpsställe; MatHem.se
Rekommendation: Tyvärr, välj en annan fincola.

Betyg 2 av 5 sockerbitar.

Marabou Japp

Marabou Japp

Sockerbiten är tillbaka efter en välförtjänt ledighet och vi startar med en alldeles ny chokladkaka i form av Marabou Japp. Japp, du läser rätt. Någon har kommit på det geniala draget att sammanföra Japp med en Marabou chokladkaka till, helt enkelt, Marabou Japp. Tilltaget är en av många roliga kombinationer från Marabou på senare tid och som tur är hör Marabou Japp till ett av de mer lyckade experimenten. Chokladkakan doftar extra sött med inslag av kola och nougat och det enda visuella som avslöjar att här har hänt något, är små bulor på undersidan av chokladkakan. Och det är dessa bulor du ska hålla utkik efter, då det är små bitar av seg och fluffig fyllning från Japp. Som tyvärr finns i alldeles för liten mängd i Marabou Japp, vissa tuggor blir helt utan denna härliga konsistensbrytning. Men när man väl stöter på jackpot fylls munnen av seg och riktigt god fyllning av fudge. Nougatsmak blandas med mikroskopiska inslag av kola samt sötma och fluffighet från marshmallow och marängsmet. Marabou Japp blir en en chock av sötma, även utan kolasåsen, som faktiskt inte behövs här. Bakom en vägg av Marabous mjölkchokladsmak finns en tydlig smakbild av Japp, och man önskar direkt att man hade en vanlig Japp i någon gömma att äta upp. Marabou Japp är helt klart bättre än kusiner som Marabou Oreo och Marabou m Peanut.

Pris ca 25 kr.
Inköpsställe; Hemmakväll Huddinge. Håll utkik på MatHem.se efter vecka 7!
Rekommendation: Japp, värd att prova.

Betyg 4 av 5 sockerbitar.

Naturfrisk Ekologisk Julmust

Naturfrisk Julmust

Naturfrisk Ekologisk Julmust är ekologisk (doh!) och fylld med naturliga ingredienser. Men vad hjälper det om det inte smakar julmust i slutändan? Till att börja med har Naturfrisk Ekologisk Julmust vanligt läskbubbel och inte den fylliga typens kolsyra som vi är vana vid från julmust. Halva smaken brukar ju sitta i skummet. Dock är doften från Naturfrisk Ekologisk Julmust fräsch och god tack vare en kraftig arom av isglassen Igloo Cola blandat med en syrlig druvarom. Smaken är svag och även här hittas spår av druva, tillsammans med kryddig citrus. Naturfrisk Ekologisk Julmust smakar inte julmust över huvud taget även om kryddorna kämpar och slåss för att göra det. Läsken är mörkröd och på gränsen till odrickbar. Men nog ger Naturfrisk Ekologisk Julmust en tydlig känsla av att vara ekologisk.

Pris ca 30 kr.
Inköpsställe; ICA Aptiten Södermalm
Rekommendation: Undvik om du är ute efter julmust.

Betyg 1 av 5 sockerbitar.

Hansen’s Key Lime Twist

Hansen's Key Lime Twist

Efter succéerna för Stewart’s Key Lime och Jarritos Lime blir förväntningarna högt ställda på Hansen’s Key Lime Twist. Med en twist dessutom, spännande! Återigen bjuder Hansen’s på en vackert genomskinlig läsk som gör det hela mycket mer exotiskt. Tyvärr doftar Hansen’s Key Lime Twist urinoar tack vare den WC-anka-liknande aromen av syrlig lime. Men när bilden av nystädad McDonaldstoalett rensats ut sinnet träder en mer aptitlig doft fram. Smaken är fräsch och sprillig tack vare den jämna kolsyrenivån och den syrligt beska citrussmaken. Dock smakar det mer citronsoda än lime. Vad är twisten och var håller den hus? Sötman och syran jobbar fint ihop och är goda men det blir tyvärr inte mycket mer än en godkänd limeläsk av Hansen’s Key Lime Twist.

Pris ca 15 kr.
Inköpsställe; americansoda.co.uk
Rekommendation: Välj Jarritos eller Stewart’s för limeläsk.

Betyg 3,5 av 5 sockerbitar. 

Hostess Sno Balls

Hostess Snoballs

Hostess Sno Balls sägs vara årets återkomst enligt förpackningen. Och visst ser de tunga och lockande ut, de kritvita bollarna som doftar rejält av kokos. Nästan i nivå med solkräm. Hostess Sno Balls är mjuka och studsiga att ta i, nästan som en kroppsdel. Kokossmaken är tyvärr överväldigande och tillsammans med den gummiaktiga marshmallowen utan smak skapas en svårtuggad tingest. Långt inne i bollens kropp återfinns en fyllning av torr och mjuk chokladkaka med ett eget inre av vaniljkräm. Tyvärr är den mycket söta och goda fyllningen i Hostess Sno Balls kärna alldeles för snålt tilltagen. Chokladsmak blandas med vanilj och en minimal sälta om man gröper ur lite fyllning. Annars är det som att äta upp barnens fotboll. Hostess Sno Balls är en sjukt udda upplevelse, minst sagt.

Pris ca 22 kr.
Inköpsställe; usagodis.se 
Rekommendation: Kanske något för kokosfantaster med kannibal läggning.

Betyg 2 av 5 sockerbitar.

Lindt Lindor Peanut Butter

Lindt Lindor Peanut Butter

Efter att först ha fått ett temperaturskadat måndagsexemplar av Lindt Lindor Peanut Butter var Lindt vänliga att skicka över en ny förpackning. Och än en gång ställs frågan, kan det gå fel med en fyllning av jordnötssmör? Tyvärr kan det bevisligen det. Lindt Lindor Peanut Butter är så smörig att Julio Iglesias hamnar i skamvrån. Både det yttre skalet av söt choklad är smörigt och fyllningen är ännu smörigare. Fettkänslan tar över totalt. Men innan dess bjuds vi på lite god smak av kakao och svagt saltat jordnötssmör, om än lite för rinn-smetig i konsistensen. Den utlovade krämiga konsistensen som Lindt Lindor Peanut Butter skryter om är tyvärr svår att finna. Fyllningen är dock slät och fin med en tydlig smak av jordnöt. Även om dessa kulor blir överdrivet smöriga är det kul att jordnötssmöret breder ut sig mer och mer. Snart sitter fullträffen där! Lindt Lindor Peanut Butter har tyvärr en bit kvar dit. Mer salt och sötma och en mindre rinnande konsistens hade varit ett bra första steg. Dessutom är Lindt Lindor Peanut Butter i dyraste laget. P.S. Tack Chocochock för tipset!

Pris ca 32 kr.
Inköpsställe; ICA Aptiten Södermalm.
Rekommendation: Hoppa över Lindt Lindor Peanut Butter om du har stora krav på jordnötssmörskvaliteten.

Betyg 3 av 5 sockerbitar.